joi, 16 februarie 2012

Specii de Pesti



Specii de pesti


In urmatoarele randuri din aceasta postare  voi face o mica  descriere despre fiecare specie de peste in parte, la care voi adauga si cateva poze.

CRAPUL - CYPRINUS CARPIO

Este un peste ce face parte din familia ciprinidelor.


"Crapul se hraneste scurmand fundul apei pana la o adancime de 20 de centimetri. Meniul de baza este format din larve, viermi, scoici, plante etc. dar exemplarele mari, probabil din cauza necesarului mare de proteine, mai degusta si pestisori, broaste acestea sunt particularitati sau raci. In mod normal un crap consuma zilnic o cantitate de hrana egala cu dublul greutatii sale. Incercati sa va inchipuiti cate larve trebuie sa manance un crap de 20-25 de kg intr-o zi si ce efort trebuie sa depuna pt a aduna aceste larve, nu mai bine prinde el doi-trei baboi ca palma si gata masa? Asta se intampla in general in ape la fara scoici. Tenul se hraneste in primul an de viata cu plancton vegetal apoi trece la treburi mai consistente cum ar fi diferite ierburi, tulpini si rizomi de papura, castane de apa etc apoi mai spre batranete la chestii si mai consistente: pestisori, scoici, broaste."


SOMNUL  


"Recunoscut ca sanitar al baltilor, somnul este atras de carnea usor alterata; ficatul de porc si intestinele de pasare sunt cel mai des utilizate ca momeli. De cele mai multe ori principiul "momeala mare-captura mare" este respectat. Pentru exemplarele de 10-15 kg rezultate bune se obtin si cu brotacei. Carligul folosit (simplu sau triplu) trebuie sa fie mare si rezistent, somnul avand gura larga, lacomia acestuia facand ca prada sa fie inghitita cu totul. Somnul este atras de sunetele joase, pescarii lipoveni utilizand in acest sens o uneala numita clonc, de forma unei linguri incovoiate care prin lovirea de luciul apei produce un zgomot asemenator cu cel al destuparii unei sticle de sampanie. Undele de frecventa joasa, chiar de intensitate mica, au proprietatea ca se pot propaga la distante mari si sunt foarte provocatoare pentru somnii uriasi."


AVATUL - ASPIUS ASPIUS


Este un peste ce face parte din familia ciprinidelor.


"Avatul este o specie cu o raspandire relativ redusa pe teritoriul Romaniei.
Hrana consta din plancton la alevini, urmeaza apoi o faza scurta de hranire cu
nevertebrate dupa care se trece la hrana pe baza de peste, in special obleti. O buna
parte din exemplarele din Dunare intra pentru reproducere in balti si se retrag la
scaderea apelor; altele raman in Dunare, iar altele sunt sedentare in balti. In rauri urca inspre amonte in perioada de reproducere, care are loc in martie - aprilie. Depun icrele
pe substrat dur, atat in apa curgatoare cat si in balti."


STIUCA -ESOX LUCIUS

Este un peste ce face parte din familia Esocidee.

"Primavara, dupa perioada depunerii icrelor, pescuitul stiucii nu dă rezultate prea bune. Nici vara aceste rezultate nu cresc prea mult.Lacurile si raurile abunda de pestisori, iar stiucile ignora momelile noastre. Toamna tarziu insa, dupa ce aceştia au disparut, începe sezonul stiucii, care continuă în iarna pana la depunerea icrelor.Pestisorii ce se pot folosi la pescuitul stiucii cu momeala vie pot fi carasei, rosioare si chiar bibani, acestia fiind, contrar parerii generale, una dintre prazile favorite ale stiucii, cu sau fara spinii de pe inotatoarea dorsala taiati.Cu cat pestisorul momeala va fi mai mare, cu atat sansa de a prinde o stiuca trofeu va creste. Desi stiuca poate înghiti prazi de pana la o treime din lungimea sa, un caras de 200 de grame va fi ignorat de marlite, si va tenta stiuci ce vor cantari macar 2 kg. Pe de alta parte, o stiuca mai mare va fi mai degraba atrasa de un astfel de caras, decat de o duzină de obleti, efortul depus pentru prinderea acestuia fiind mai mic decat cel pentru prinderea cantitatii echivalente de hrana, dar alcatuita din mai multi pesti mici."


CARASUL -CARASSIUS AURATUS GIBELLIO


Este un peste ce face parte din familia ciprinidelor.

"Carasul ca si caracuda sint specii nedorite în crescatoriile sistematice de crap,adică in iazuri si helesteie,unde se inmultesc extrem de usor si consuma hrana destinată crapului  (devin concurenti seriosi ai aceste specii,fara sa aiba un ritm de crestere deosebit). Este o specie care se întalneste in toate apele, desi era mai bine dacă in locul ei am fi avut mai mult crap sau platica. 

Carasul seamana cu caracuda ca forma,insa are corpul ceva mai alungit,acoperit cu solzi mai grosi si mai mari.Culoarea corpului este argintie,cu irizatii metalice . Ca si caracuda,nici carasul nu creste prea mare : lungimea obisnuita este de 15--20 cm,iar greutatea medie de 100--250 gr .Se pescuesc si exemplare de 1-1,5 kg greutate insa mai rar."




PLATICA -ABRAMIS BRAMA DANUBII

 Este un peste ce face parte din familia ciprinidelor.

"Are in mod obisnuit 30-40 cm, cu 0,5-1 kg, ajungand pana la 50-60 cm cu circa 6 kg. Corpul este plat (de unde si denumirea pestelui),turtit lateral. Capul este mic,avand gura mica cu buze subtiri si fragile,adaptate gasirii hranei pe fundul apei. Aceasta se poate prelungi ca un tub,ca si la crap. Nu are mustati. Spatele este colorat masliniu-cenusiu,burta alb-argintiu la platicile tinere si galbui la cele mai batrane. In perioada reproducerii masculii de peste 4 ani au niste excrescente numite "butoni de nunta". Inotatoarea anala este deosebita fata de a altor pesti, fiind lunga si scobita. Inotatoarele sunt fumurii.Este un peste pasnic, extrem de sperios la zgomote puternice si miscare. Isi cauta hrana compusa din plante acvatice, larve de insecte,viermi,crustacei in preajma malurilor maloase, pe langa perdelele de stuf,in preajma pragurilor in rauri. In primii ani de viata este un peste de card. Exemplarele mari sunt solitare si stau in locuri adanci,linistite (senalul raului, mijlocul lacului)."

Va multumesc pentru vizualizare si va doresc..
Fir Intins!
http://coltisorderai.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu