vineri, 9 martie 2012

Bibani Americani


Bibani Americani


Bibanul-pastrav (Micropterus salmonides sau nigricans)
Bibanul-negru (Micropterus dolomieu)

Sunt pesti putin sau deloc cunoscuti pe la noi in Romania.
Am cautat in literatura noastra aceasta descriere de specie si nu am gasit-o deci inspiratia am avut-o de a cauta intr-o revista de pescuit mai veche.

"Cele doua specii au fost aduse din SUA in Europa,in anul 1883:Bibanul cu gura mare (Micropterus salmonides)si cel cu gura mica (Micropterus dolomieu). Speciile se aseamana la colorit.Contrar asteptarilor,pestii nu s-au adaptat prea bine conditiilor din Europa.Bibanul negru este mai des intalnit doar in unele lacuri din Alpi,in special in Worthersee,si in unele acumulari din Spania.

S-a facut popular si in unele lacuri din Ungaria,dar nu se dezvolta la fel de bine ca in tara de origine.
I se mai spune si biban negru din cauza nuantelor mai inchise pe care le are si care il deosebesc de cel obisnuit,de la noi din tara (Perca fluviatilis).

Pe spate are culoarea bronzului,lateralele sunt verzi,cu reflexe argintii.Un sir de pete negre,late,formeaza o linie longitudinala incepand de la ochi pana la mijlocul cozii.Burta este alba,capul este mare,gura mare,mai proeminenta.Pe spate are doua inotatoare.Prima are radii tepoase,a doua este mai inalta.In lacurile mari din sudul continentului Nord-American,bibanul negru ajunge la o greutate de 3,5 Kg si o lungime de 60 cm.

Este rapitor ca si bibanul de la noi.Se hraneste atat cu pesti,cat si cu viermi,rame,insecte,mormoloci,dar ataca si somnul pitic,care nu e luat in seama de stiuca.Traieste in apele mai adanci si caldute ale raurilor.

Depune icrele in lunile Aprilie-Mai,intr-un cuib din pietris,pe care il pregateste masculul.In rauri,de obicei inoata in aval.Se dezvolta mai bine in ape statatoare,fiind mai bine reprezentat in  lacurile de acumulare de pe toate raurile mari din America de Nord.

Pescuitul bibanului negru nu difera de cel practicat la noi.Se prinde la momeli artificiale,inclusiv la musca,si la momeli naturale:pestisori vii sau morti,rame,broscute,insecte.
Se spune ca bibanul negru nu musca (ataca)."

Biban de pe la noi


Biban soare




Biban lat

Va multumesc pentru vizualizare si va doresc..
Fir Intins!
http://coltisorderai.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu