sâmbătă, 17 martie 2012

Guvidul


Guvidul de mare



Guvidul de mare

"Daca la ses carasul este pestele cel mai cunoscut pescarilor,la mare guvidul reprezinta cea mai pescuita specie de pe litorarul romanesc si pentru cei mai multi si singura.Toti apreciem calitatiile culinare a acestui peste.Este insa carnea acestui guvid sanatoasa? Si ce se intampla cu metalele grele prezente si in carnea sa din cauza poluarii marii?!
Zona costiera romaneasca a Marii Negre este influentata de aluviunile fluviale,de activitatiile costiere,precum si de descarcarile de ape uzate menajere si industriale.Cresterea cantitatii de metale grele in mediul marin constitue unul dintre cele mai grave tipuri de poluare.Din Dunare,Marea Neagra primeste anual 60 tone de mercur,240 tone cadmiu,4.000 tone plumb,900 tone crom.Nivelul cuprului din bazinul pontic este de 2-3 ori mai mare decat in Mediterana.Daca in nordul litorarului principala sursa de poluare si,implicit,de metale grele este Dunarea,in partea sudica a litoralului apele de provenienta urbana si activitatile portuare sunt principalele vinovate.Metalele grele tind sa se acumuleze de-a lungul lanturilor trofice,avand consecinte negative asupra organismelor marine.
In general,guvizii sunt specii carnivore,hranindu-se in principal cu moluste(midii,scoici),crabi si pesti (sprot,aterina,gingirica)."


"In compozitia carnii guvizilor si in organele interne predomina proteinele intr-o proportie remarcabila,adesea peste 80%.Carnea gobiidelor este saraca in lipide,glucide si valoarea calorica,ceea ce face sa aiba o valoare dietetica asemanatoare cu carnea alba.Cantitatea de lipide si valoarea energetica este mai mare la femelele de guvizi decat la masculi,intrucat acestea se hranesc mai intens si mai ales in timpul premergator periadei de reproducere din primavara.
Intre organe si tesuturi,in functie de rolul lor si activitatea metabolica,apar diferente in compozitia biochimica.Astfel,in muschi nivelul de proteine e mai scazut decat in gameti(icre si lapti)si ficat,insa cantitatile de lipide si glucide sunt ridicate,pentru a asigura o activitate energetica sustinuta.Rezervele de proteine din icre si lapti sunt mai ridicate,fiind necesare pentru viitorii embrioni.Ficatul cu rol esential in activitatile digestive si metabolice prezinta cele mai ridicate valori in proteine,lipide si glucide."



"Organismele vii au nevoie pentru supravietuire de cantitati reduse de metale grele esentiale(cobalt,cupru,fier,magneziu,strontiu,zinc,molibden).Nivelele crescute ale acestora pot produce insa dezechilibre puternice,iar prezenta metalelor neesentiale(Cd,Cr,Pb,Hg,As etc.)este nociva.Sursele din care pestii marini pot prelua metalele grele sunt apa,sedimentul si hrana.Hrana reprezinta principala sursa de metale grele.Guvizii,veriga superioara in lantul trofic,consumatoare de nevertebrate marine,sunt susceptibili de a concentra cantitatile importante de metale grele prin bioacumulare.
Studiile efectuate au evidentiat valori ridicate la cupru si reduse la cadmiu si plumb,in timp ce valorile concentratiilor de nichel si crom au fost intermediare.Cele mai crescute concentratii de metale grele sunt prezente in sedimente(Cr,Ni,Pb)urmate de apa(Cu,Cr)si cele mai scazute in midii(Cu si Ni).In mod traditional,in mari si oceane,fitoplanctonul si nevertrebratele marine bioacumuleaza metalele grele din apa si sedimente.Pradatorii de nivel trofic superior le preiau si le concentreaza.In nord-vestul Marii Negre,s-a constatat un fenomen paradoxal de diluare a concentratiilor de metale grele.Astfel,concentratiile de metale grele din apa si sedimente sunt mult mai ridicate decat in midii si guvizi.Aceasta caracteristica ar putea fi explicata prin fenomenele frecvente de bloom fitoplanctonic care asimileaza metalele grele,sedimenteaza si le ingroapa in straturile mai profunde de pe fundul marii,scotandu-le astfel din lanturile trofice.Eventualele modificari in functionarea acestui sistem si repunerea lor in suspensie ar putea determina o crestere a bioacumularii acestor metale grele la nevertebratele marine si la guvizi.Pe langa reducerea poluarii,se impune o monitorizare permanenta a proceselor.La ora actuala concentratiile de metale grele semnalate la guvizii de la coasta romaneasca a Marii Negre nu sunt deloc ingrijoratoare."



Guvidul din Egee

"In concluzie, va recomand pentru dieta carnea de guvid proaspata.Puteti sa-i prajiti tavaliti prin malai,sa-i frigeti la gratar sau sa preparati o ciorba.De asemenea,se pot conserva marinati si la borcan.Icrele de guvizi sunt o delicatesa si va sfatuiesc sa nu le refuzati ori de cate ori aveti ocazia."


Guvidul din Egee

Va multumesc pentru vizualizare si va doresc..
Fir Intins!
http://coltisorderai.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu